Het is een bekend fenomeen, het zogenaamde “balgevoel”, waaraan wordt gerefereerd wanneer een balsporter een zijstap doet in één van de andere balsporten en een goed resultaat of een goede prestatie neerzet. Wij zien het bijvoorbeeld bij voetballers die tijdens en na een succesvolle voetbalcarrière op de golfbaan ook fantastisch presteren en een zeer lage handicap bereiken. Dus het “balgevoel” is niet alleen een uitdrukking maar is een bijna wetenschappelijk bewezen fenomeen.
Een sportclub functioneert als een sociaal centrum waar men vanaf de pupillen samen met de leeftijdgenoten een teamsport uitoefent en samen door de jaren heen een hechte band smeedt voor de rest van het leven. Maar op een bepaalde leeftijd, of bij blessures, is het uitoefenen van sommige sporten niet meer haalbaar en verdwijnt het “sportnetwerk” in de meeste gevallen. De vriendenclub valt uit elkaar en de sportclub verliest zijn leden omdat de reden om naar het sportpark te gaan er niet meer is.
Stel dat de sportclub ervoor kan zorgen dat de leden tijdens en na het uitoefenen van hun sport, ongeacht hun leeftijd en fysieke situatie, toch met elkaar in een sportief verband kunnen doorgaan. Zij blijven dan lid van de sportclub, samen met hun vrienden. Voor de sporters zou dit goed zijn en voor de sportclub zal dit ook positief uitpakken.
Het concept dat Golflink voor sportclubs organiseert, is gebaseerd op het idee om sportclubs te ondersteunen door, parallel met hun huidige sport, ook een sectie met golf op te starten en golf aan te bieden als een laagdrempelige sport aan hun leden. Doordat de club zelf de nieuwe golfclub in handen heeft ontstaat er geen situatie van “kannibalisme” tussen de sporten binnen de club, maar juist een grotere variatie aan sportieve mogelijkheden.
Dit project hebben we in samenspraak met de NOC/NSF en diverse lokale sportorganisaties opgezet. Inmiddels zijn de eerste pilots in de omgeving Rotterdam gestart met een hockey- en een voetbalclub.